Jumaat, 18 Jun 2010

Hidayah Itu Bukan di Tanganku

Kurenungi lautan yang luas terbentang. Ya Allah! betapa hebatnya alam ciptaanmu ini. Cantiknya suasana apabila matahari hampir menenggelamkan diri. " Ya Allah! Aku rindukan hidayahMu untuk Kau berikan kepada hamba-hambaMu yang belum pernah merasainya " jiwaku merintih penuh harap..
Tanggal Julai 2003 setelah tamat pengajianku di sebuah institusi pendidikan di Terengganu dan aku pulang dengan penuh kesyukuran kerana perjuanganku telah selesai di sana dan bermulalah perjuangan yang baru di tempat aku sendiri.
****
" Kak Fida oo Kak Fida" kedengaran suara Syikin sepupuku memanggilku. " Yer saya " jawabku yang asyik menyiang ikan di dapur." Ha kenapa Kin? jawabku. " Kak Fida boleh tolong Kin tak? " pintanya.Syikin adalah sepupuku yang pada waktu itu sedang menunggu keputusan SPM. Sementara menunggu keputusan SPM dia bekerja di sebuah kedai menjual kacamata milik sebuah keluarga berbangsa Cina. " Tolong apa Kin? " aku meneruskan bicara. " Keputusan SPM dah nak keluar, boleh tak tolong gantikan Kin dekat kedai tempat Kin kerja? Kin dah nak berenti lagipun akak tengah tunggu keputusan UPU kan? " terang Syikin penuh harapan. " Erm bolehlah Kin, boleh juga akak cari pengalaman kan, mana la tau lepas ni boleh buat bisnes hehehe.. " aku menerima pelawaan tersebut tanpa berfikir panjang.
****
" En Wan saya nak minta izin pergi sembahyang yer " ucapku mohon kebenaran pada majikanku. " Oh boleh, tak payah cari surau, saya memang sediakan tempat sembahyang untuk pekerja saya yang beragama Islam " jawabnya pantas. Dalam hatiku amat bersyukur kerana di temukan dangan majikan sebegini.
Hari-hariku berjalan seperti biasa dan sepanjang aku bekerja, aku sentiasa berazam untuk menjadi contoh yang terbaik buat En Wan majikanku itu tambahan pula dia berlainan bangsa dan agama. Aku berharap agar perilakuku itu sedikit sebanyak ada mesej berbaur dakwah dan apa yang aku pelajari sebelum ini di kolej tidak sia-sia.
****
Suatu hari sedang aku mengambil telekung di dalam laci untuk ke ruang solat kedengaran suara En Wan berkata " Fida, awak tahu tak saya ni nama saja beragama Budha tetapi dalam jiwa saya kosong seolah-olah tidak bertuhan ". Aku terkejut dengan kata-katanya. " Saya suka tengok cara awak, sentiasa tenang dan awak sangat taat pada tuhan " ujarnya lagi. Aku terdiam dan dalam hatiku berkata ini adalah merupakan satu permulaan dakwahku lantas aku berdoa agar Allah memberi hidayah dan petunjuk kepada majikanku itu.
****
Aku berusaha sedaya upaya untuk menarik jiwa Encik Wan ke arah mengenal Allah dengan pelbagai pendekatan psikologi . Apa yang aku pelajari di kolej dulu aku gunakan sebagai panduan. Pernah suatu hari Encik Wan memintaku membelikan mi goreng. Dia memesan agar aku membeli di kedai yang halal. Aku tersenyum sendirian dan timbul juga kehairanan kerana majikanku itu tidak pernah meminta aku membelikan makanan untuknya. " erm dah dapat hidayah kot " bisikku dalam hati. Dek kerana gembira dengan permintaan En Wan itu aku juga turut membeli makanan yang serupa iaitu mi goreng.
****
Sampai sahaja di kedai aku pun terus menyerahkan mi goreng yang di pesan tadi kepada Encik Wan. Aku mengambil tempat dan membuka makanan di hadapanku. Baunya yang enak membuatkan aku tidak sabar untuk menikmati rezeki dari Allah itu. Teringatku akan chopstick yang sememangnya aku beli untuk praktikal semasa di kolej dulu. Aku mengambil chopstick tersebut di dalam beg dan kemudian membaca doa sebelum menjamah mi goreng tadi. Di suatu sudut kelihatan seseorang sedang memerhatikan aku. Aku menoleh ke arah itu dan kulihat Encik Wan sedang memerhatikan aku. " Boleh ke orang Islam makan pakai chopstick? " tanyanya penuh minat. Dengan senang hati aku menjawab " kenapa pulak tak boleh ". " Adakah menjadi kesalahan orang Islam menggunakan peralatan bangsa lain? " giliran aku pula menyoalnya. " Tak salah. Saya ingat orang Melayu tak boleh jadi orang Cina " jawabnya. Aku tersenyum dan aku terus memberi penerangan dengan panjang lebar kepadanya.
****
Masa terus berlalu , aku difahamkan keputusan UPU telah diumumkan dan namaku tidak tersenarai untuk meneruskan pengajian. Aku terima dengan redha kerana aku pasti ada hikmah di sebalik semua yang berlaku. Aku ditawarkan untuk mengajar di sebuah sekolah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor.
****
Hati ku terasa berat untuk berhenti bekerja dengan Encik Wan. Namun aku pasrah dengan ketentuan ilahi yang mungkin menuntut aku agar berdakwah kepada bakal generasi hadapan yang lebih ramai lagi untuk melahirkan para Da'i yang berjuang untuk meramaikan umat Islam di muka bumi Allah ini. Walaupun hatiku belum puas untuk berdakwah kepada majikanku itu namun hingga kesaat ini aku sentiasa berdoa agar suatu hari nanti Encik Wan akan dibukakan hati dan mendapat hidayah Allah s.w.t untuk menerima agama yang suci ini. Aku sedar, aku tidak boleh putus asa dalam urusan ini kerana hidayah itu bukan di tanganku sebaliknya ia milik yang Maha Kuasa...

******************************************************************************************

Kisah ini adalah merupakan pengalaman saya sendiri dan ia sebenarnya bukan berakhir setakat itu bahkan melalui berbagai cabaran yang cukup menduga kesabaran saya. Benarlah kata pensyarah saya dulu, bukan mudah untuk menarik jiwa seseorang ke arah kebenaran, bukan mudah hidayah Allah itu sampai kepada sesiapa sahaja melainkan dengan izin Allah. Namun sebagai seorang da'i kita tidak boleh menyerah kalah sebaliknya berusaha untuk memperbaiki diri dan melengkapkannya dengan ilmu yang cukup serta tidak putus berdoa kepada Allah s.w.t...

Khamis, 17 Jun 2010

Ibarat Ketam Mengajar Anaknya Berjalan Lurus


Ketam adalah merupakan makhluk ciptaan Allah yang cukup unik kerana ia satu-satunya makhluk Allah yang ditakdirkan tidak berjalan lurus kehadapan sebaliknya mengarah ke tepi. Walaupun begitu, namun ia punya keistimewaan yang tersendiri. Dagingnya sangat enak apabila dimasak dengan berbagai resepi dan menjadi kegemaran masyarakat berbilang bangsa khususnya di Malaysia.
Namun sebagai hamba Allah di muka bumi ini adakah pernah kita terfikir hikmah di sebalik sesuatu penciptaan?Cuba kita amati cara ketam berjalan. Mengapakah cara ia berjalan sedemikian rupa? Mengarah ketepi walau kelihatan seolah-olah berusaha berjalan betul. Ayuh kita kaitkan pula cara ketam berjalan dengan realiti kehidupan manusia.
Manusia makhluk Allah yang cukup hebat diciptakan dengan sepasang kaki yang boleh bergerak kemana sahaja dan sentiasa menuju ke hadapan. Disebabkan dek kehebatan ini maka sebagai manusia kita dituntut untuk ( berdakwah ) menyeru manusia melakukan kebaikan dan menjauhi kemungkaran. Namun adakala kita sendiri tidak melakukan apa yang kita suruh orang lain lakukan. Sebagai contoh dari pengamatan saya, seorang guru mengajar murid-muridnya agar diam sepanjang laungan azan berkumandang tanda menghormati seruan tersebut. Tetapi apabila guru tadi bertemu rakan-rakan lain dipejabat atau sebagainya, guru tersebut tetap asyik bersembang walaupun suara azan sedang dilaungkan. Perkara sebegini tidak wajar berlaku kerana seorang guru sepatutnya menunjukkan contoh tauladan yang baik kepada anak didiknya. Dengan ini barulah pengajaran menjadi lebih berkesan. Cuba kita bayangkan jika anak murid tadi ternampak gurunya bersembang-sembang tatkala azan sedang berkumandang, ini akan menimbulkan kekeliruan di fikiran mereka dan mereka mungkin akan menyimpulkan dengan pelbagai andaian samaada kata-kata guru tadi benar atau tidak. Inilah yang dikatakan sebagai "ibarat ketam mengajar anaknya berjalan lurus namun dia sendiri berjalan tidak betul" atau dengan ayat yang mudah " cakap tak serupa bikin ". Iaitu mengajar orang melakukan kebaikan tetapi diri sendiri melakukan sebaliknya.
Perkara-perkara sebegini perlulah dijauhkan kerana ini sudah menjejaskan keberkesanan dakwah itu sendiri. Sepatutnya sebagai seorang Da'i kita perlu bersedia dari segenap segi dan sentiasa menjaga hubungan dengan Allah agar sentiasa dilindungi dan terhindar dari melakukan dosa. Ingatlah kita adalah ikon kepada masyarakat. Jika kita sendiri tidak betul bagaimana kita hendak membetulkan orang lain.
Apa yang dapat kita simpulkan di sini ialah ciptaan Allah itu sangat adil dan saksama serta punya hikmah yang tersendiri. tidak semua yang dijadikan Allah itu sempurna tetapi diselangi dengan kelebihan dan kekurangan agar manusia tidak terus hanyut dengan arus dunia yang penuh dengan pancaroba. Ketam dikurniakan kaki untuk berjalan ke tepi kerana ia hidup dengan ombak. Manakala manusia dilengkapi dengan akal fikiran supaya sentiasa berfikir..

Selasa, 15 Jun 2010

Terapi SedeqahHari ini seperti biasa ku menyusuri jalan yang seakan denai dek kerana diselaputi rumput-rumput untuk menuju ke sekolah tempat aku berjuang menyampaikan ilmu Allah sebaik mungkin kepada anak didikku. Kuterlihat disuatu sudut seorang lelaki tua yang cukup uzur mencari kotak-kotak terbuang untuk dijual. Jauh di sudut hatiku melahirkan rasa simpati. Sepatutnya diusia sebegitu dia sedang berbahagia dengan keluarga dan anak cucunya di rumah. Sedang asyik memerhatikan si tua itu kelihatan seorang pemuda menghampirinya dan menghulurkan sedikit wang. Airmataku mengalir tiba-tiba tanpa ku pinta. Luhur sungguh hati pemuda itu memberi sedeqah. Lantas kuteringat anak-anak muridku. " Terima kasih ustazah " ucapan yang selalu kuterima setiap kali menjelang Jumaat. " Ustazah, kenapa ustazah selalu bagi kami roti pada hari jumaat? " terdengar suara si kecil menyoalku. Aku tersenyum mendengar soalan yang diajukan kepadaku sambil menjawab " ini adalah sedeqah saya untuk kamu ". " Sedeqah? " tanya mereka lagi. Lantas aku terus bermain dengan psikologi mereka kerana aku sedar sudah menjadi tanggungjawab aku untuk menerangkan apakah rahsia di sebalik sedeqah tadi.

Sedeqah adalah merupakan satu amalan yang mulia . Ia merupakan harta yang dikeluarkan oleh manusia untuk mendekatkan diri kepada Allah s.w.t seperti zakat. Bezanya sedeqah dikategorikan sebagai sunnah manakala zakat adalah suatu yang wajib.


Terdapat beberapa pendapat ulama salaf berkaitan amalan sedeqah antaranya dipetik dari kata-kata Saidina Ali bin Abi Talib : " Sesiapa yang dikurniakan harta Allah s.w.t, maka hendaklah menyambung silaturrahim, menghormati tetamu, menyenangkan yang sedih dan tawanan yang dalam perjalanan ( musafir ), orang-orang miskin, para mujahid dan hendaklah bersabar menghadapi musibah kerana dengan semua ini kemuliaan dunia dan kebahagiaan di akhirat akan diperolehi. Kata-kata beliau ini bukanlah omongan kosong sebaliknya berdasarkan pengalaman beliau sendiri yang sentiasa berdampingan dengan Rasulullah s.a.w semasa hayat baginda.


Amalan bersedeqah ini merupakan satu keutamaan yang agung dan ganjarannya adalah pahala yang amat besar dari Allah s.w.t sebagai hadiah untuk manfaat di dunia dan akhirat selagi mana amalan sedeqah tadi membawa kebaikan kepada masyarakat. Antara keutamaan yang besar yang boleh diperolehi melalui sedeqah ini ialah Sedeqah Menyucikan dan Membersihkan Diri. Firman Allah s.w.t di dalam surah At-Taubah ayat 103 yang bermaksud ;


" Ambillah zakat dari sebahagian harta mereka, dengan zakat itu kamu membersihkan dan menyucikan mereka dan berdoalah untuk mereka. Sesungguhnya doa kamu itu menjadi ketenteraman jiwa bagi mereka. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui "


Perkataan membersihkan, membawa maksud membersihkan dari dosa-dosa dan sifat bakhil. manakala perkataan menyucikan bermaksud membersihkan dan menyucikan serta menghilangkan keburukan dan meningkatkan darjat seseorang.


Selain itu, hikmah di sebalik sedeqah juga akan melindungi orang mukmin pada hari kiamat sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ;


" Pada hari kiamat manusia berpeluh hingga peluhnya mencapai ke bumi 70 hasta dan mengenangi mereka sampai ke hidung mereka "


Hadis ini menceritakan tentang keadaan hari kiamat yang amat menakutkan iaitu keadaan yang terlalu panas dan matahari berada tepat di atas kepala manusia sehingga menyebabkan peluh yang melimpah sehingga menenggelamkan manusia dan saat ini lah manusia amat memerlukan perlindungan. Maka sedekahpun datang untuk menaungi pelakunya.


Dalam hadith lain juga disebutkan tentang tujuh golongan yang berada dalam naungan Allah s.w.t pada hari kiamat. Antara golongan itu ialah ; " seseorang yang bersedeqah dan merahsiakan sedeqah itu sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberikan tangan kanannya ." ( Riwayat Bukhari dan Muslim )


Pahala sedeqah juga tidak akan putus sehinggalah seseorang itu meninggal dunia. Ketika saat ajal seseorang ketika mana nyawa sedang melalui saat-saat terpisah dari jasad dan ketika itulah sesorang memerlukan amal perbuatan baik supaya terselamat dari siksaan Allah s.w.t. Salah satu amalan baik yang tidak akan pernah putus meskipun pemiliknya sidah meninggal dunia adalah sedeqah tadi.


Amalan sedeqah juga dapat menghapuskan dosa sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang menyatakan bahawa amalan sedeqah dapat melenyapkan dosa sebagaimana air memadamkan api.


Terdapat banyak lagi sebenarnya kelebihan di sebalik sedeqah ini. oleh itu jadikanlah amalan ini sebagai satu terapi untuk kita mendidik jiwa kita dari sikap kedekut sebaliknya beroleh kepada sifat dermawan dan suka mengembirakan orang lain di samping membersihkan jiwa dan harta. Didiklah sesiapa sahaja terutamanya anak-anak yang masih kecil agar membiasakan diri untuk bersedeqah walaupun sedeqah tersebut sekadar benda yang kecil tetapi memberi makna yang cukup besar dan yang paling utama adalah pengajaran tersebut memberi kesan terhadap keperibadian anak-anak itu sendiri.